Čuvena slikarka i ratni fotograf: Spomenik Nadeždi Petrović u Pionirskom parku
Nadežda Petrović, Foto: Beograd.rs

BEOGRAD

Čuvena slikarka i ratni fotograf: Spomenik Nadeždi Petrović u Pionirskom parku

Nadežda Petrović je rođena u Čačku 1873. godine i jedna je od naših najznačajnijih slikarki s početka 20. veka.

Objavljeno:

Od 1989. godine u Pionirskom parku nalazi se spomenik Nadeždi Petrović jednoj od najznačajnijih srpskih slikarki.

U jednom od najpoznatijih parkova u našem gradu smeštena je mermerna skulptura Nadežde Petrović u beloj boji, koju je grad Aranđelovac poklonio povodom IX skupa Nesvrstanih zemalja 1989. godine.

Spomenik Nadežde Petrović
foto: Beograd.rs

Spomenik je delo vajarke Angeline Gatalice i predstavlja simbol Beograda koji je deo kulture sećanja našeg grada na znamenite ličnosti.

Nadežda Petrović je rođena u Čačku 1873. godine i jedna je od naših najznačajnijih slikarki s početka 20. veka. Njen rad predstavlja osnovu srpskog modernog slikarstva, a njena dela pripadaju umetničkim pravcima kao što su: impresionizam, ekspresionizam, secesija, simbolizam i fovizam.

Spomenik Nadežde Petrović
foto: Beograd.rs

Mlađi brat Nadežde Petrović je književnik Rastko Petrović.

Njeno stvaralaštvo obeležilo je školovanje u Minhenu, a slikarstvo je učila u školi slovenačkog slikara Antona Ažbea i u ateljeu Julijusa Ekstera, jednog od osnivača minhenske Secesije.

Nakon školovanja u Minhenu, vraća se u Srbiju i stvara dela kao što su: „Žena sa suncobranom”, „Žetva”, „Gračanica”... Njen rad obeležio je i boravak u Parizu, a njene poznate slike „Bogorodičina crkva u Parizu” i „Bulonjska šuma”, naslikane su u francuskoj prestonici.

Spomenik Nadežde Petrović
foto: Beograd.rs

Nadežda Petrović je jedna od prvih žena ratnih fotografa na ovim prostorima.

Tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, bavila se fotografijom i jedna je od prvih žena ratnih fotografa na našim prostorima. Za vreme Prvog svetskog rata bila je dobrovoljac srpske vojske kao bolničarka.

Spomenik Nadežde Petrović
foto: Beograd.rs

Nadežda Petrović je bila jedan od osnivača udruženja „Kolo srpskih sestara” čiji cilj je bilo prikupljanje pomoći bolesnim i nezaštićenim osobama u ratnom periodu.

Preminula je tokom Prvog svetskog rata od posledica tifusa. Danas se više od stotinu njenih radova nalazi u Narodnom muzeju, a od 2005. godine, lik Nadežde Petrović je na papirnoj novčanici od 200 dinara.

Bonus video:

01:28

Avalski toranj i Kula Beograd u bojama francuske zastave

(Espreso/Gradonačelnik.beograd/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.